Для надання особливого аромату дерева палтусу використовуються вільхові дошки. Риба подається з грибами шиїтаке та соусом саке. Саке - це японський алкогольний напій, виготовлений з рису. Часто його називають рисовим вином, але насправді це пиво, оскільки він робиться із зерна, а не із фруктів. У цьому рецепті можна використовувати як копчений палтус, так і смажений. Просто викладіть рибу на грати і, коли вона посмажиться, подавайте на стіл, попередньо полив її соусом саке.
Інгредієнти
1 ч. л. олії з сушеного або
холоднопресованого кунжуту
0,2 ч. л. білого насіння кунжуту
0,2 ч. л. чорного насіння кунжуту
Саке-соус
600 г тонко нарізаних грибів шиїтаке
500 мл курячого бульйону
250 мл саке
125 мл соєвого соусу
1 ст. л. подрібненого свіжого імбиру
1 ч. л. подрібненого часнику
1 перець халапеньо, очищений від насіння та
нарізаний
2 ст. л. меду
1 ст. л. винного оцту
1 ст. л. кукурудзяного крохмалю
1 ст. л. води
60 мл оливкової олії Extra Virgin
4 шматки філе палтуса (по 200 г)
велика сіль і свіжомелений чорний перець
60 г тонко нарізаної цибулі-порей
Покладіть вільхові дошки у піддон, залийте водою та залиште замочуватися на 1 годину. Змішайте кунжутне масло, а також білі та чорні зерна кунжуту в маленькій мисці та залиште убік.
Щоб приготувати соус, у маленькій мисці змішайте гриби, курячий бульйон, саке, соєвий соус, імбир, часник і перець халапеньо та поставте суміш на вогонь. Накрийте і кип'ятіть на повільному вогні протягом 15 хвилин або доки соус не стане гарячим і аромати не змішаються. Додайте мед та винний оцет, перемішайте, накрийте та прокип'ятіть ще 15 хвилин на повільному вогні. Насипте в маленьку миску кукурудзяний крохмаль, налийте води і помішуйте, щоб крохмаль не розчинився. Постійно збиваючи, вилийте крохмаль у соус і збивайте, доки він не загусне. Зніміть соус з вогню та відставте убік.
Намажте вільхові дошки оливковою олією з одного боку і викладіть по два шматки філе палтуса на кожну дошку. Натріть оливковою олією палтуса і приправте сіллю і перцем. Покладіть дошки на ґрати. Закрийте кришку гриля EGG і обсмажуйте 7–8 хвилин, доки риба всередині не потемніє. За допомогою довгої лопатки перекладіть рибу на блюдо.
Ложкою полийте палтус саке-соусом і посипте його кунжутною сумішшю. Зверху прикрасьте цибулею порей і одразу ж подавайте на стіл.
Вам знадобиться: грати з фарфоровим покриттям, 2 вільхові дошки.
-
Встановіть решітку з фарфоровим покриттям у піч EGG для прямого нагрівання страви
-
Розігрійте гриль до температури 230 °С
Big Green Egg Киев © 2025








